top of page

Boya Badana Nasıl yapılır?

  • emekboya06
  • 8 Şub 2022
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 5 Mar 2022


Evimizi, iş yerlerlerimizi veya yaşam alankarımızı daha güzel hale getirmenin en etkili yolu boya boya badana yapmaktır bu hususta en merak ettiğimiz konu Boya badana nasıl yapılır? sorusu olmaktadır.Yaşam alanlarımızda kullandığımız renkler atmosferi hemen değiştirmektedir.

İşlemlerin rahat yürütülmesi açısında mekânın boş olması tercih edilir ama bu çoğu zaman mümkün olmayan bir şeydir. Öncelikle mekânı boşaltmak ya da eşyaların üzerini boya ve badanadan korumak amacıyla branda ile örtülmeli. Boyama esnasında en çok karşılaşılan sorunlardan biride zeminlerin kirlenmesidir bunu önlemek için zemin koruma brandaları kullanılmalıdır. Boya badana işlemleri başladığında mekânda bulunun köşelere dikkat edilmesi gerekir. İşlemin daha titizlikle yürütmek için maskeleme bantları çekilerek daha düzgün sonuçlar alınır. Maskeleme bantlarının kullanıldığı yerler; duvar ile tavanın birleşim alanları, pencere kenarları kapı pervazları vb. boyanmasın istemediğiniz yerlerde kullanılır. Buradaki amaç boyama yapmak istemediğimiz alanı koruma altına almaktır. Maskeleme bantları boyama işlemi biter bitmez sökülmemeli yaklaşık 3 4 saat sonra sökülmeli. Banları titizlikle söktükten sonra istenilen alanı ince bir fırça ile boya yapabilirsiniz. Boyamak istemediğiniz bir alan ise koruma altına aldığınız alanın bantını söküp bırakabilirsiniz.


  • Boya Badanaya nereden başlanır?


Boya badana yaparken planlı ve düzenli ilerlemelidir. Gelişi güzel ilerleyen çalışmalarda sonuç istediğimiz beklentiyi karşılamamaktadır. Boya badanaya nereden başlanmalıdır? Boya badana işlemine öncelikle tavandan başlanmalıdır çünkü tavandan akan boya ve sıvı malzeme duvar ve zemine akmaya çok müsaittir. Daha önce duvarlar boyanmış olursa tavandan akan boyalar duvara sıçraya bilir.

Tavan boyasına başlangıç noktamız ise tavan kenarları olmalıdır. Tavan kenarlarını fırça ile boyadıktan sonra rulo fırça ile orta kısmına geçebiliriz. Boyama işlemi bittikten sonra aceleci davranıp duvarlara geçmek büyük hatalara neden olur. Tavan boyasının kurumasını beklemek duvarları boyarken kolaylık sağlayacaktır. Duvar boyamasına geçtiğimiz zaman köşelere dikkat etmek gerekecektir. Doğru fırça ile yaklaşık 10 cm içeri girerek boyanmalıdır. sonrasında sırasıyla kapı ve pencereler boyanmalıdır.

Boya Badana dikkat gerektiren bir iştir eğer doğru işlemler doğru malzemeyle yapılmazsa boyama işleminde hatalı sonuçlar alırız. Makalemizde boya badanaya nereden başlanmalı ? nasıl nasıl devam etmeli ? ona yer verdik.

maskeleme bandı



  • ·Boya yaparken iz kalmaması için ne yapılmalı

Boya badana işlemlerinde en baş belası bölüm boya izleriyle uğraşmaktır. Boya izleri geçmediği gibi bir de çok fazla vakit kaybı yaşatmaktadır. Boyanın dökülmesine fırsat verecek işlem uygulanmazsa boya izleriyle daha az uğraşmış oluruz. Boya yaparken iz kalmaması için neler yapılmalı bunları maddelerle anlatalım;


1. Koruma örtüsü kullanmalısınız.

2. Boya yapacağımız bölgeye göre fırça seçersek boyalar sağa sola yoğun bir şekilde damlamaz.

3. Kullandığımız boyaya göre fırça seçilmeli

4. Kullandığımız boyaya göre fırça seçilmeli

5. Boyanızı inceltirken zemin özelliği dikkate alınmalı

6. Rulo veya fırça kullanırken yapılan hareket zigzaglı ve hızlı olmalıdır. Hep aşağı veya hep yukarı doğru boyanırsa boya akar.

7. Fırçada fazla boya varsa fırçayı kabın kenarına bastırıp akıtmalı

8. Boya yaptığınız ortamı uygun bir şekilde havalandırmalısınız



Bu hususlara dikkat etmeliyiz aksi takdirde boya badana yaparken sağa sola boyalar damlar. Bunlara ek olarak boya yapmayı bilmeyen biri olduğu sürece ne kadar dikkat etseniz de boya ustası kadar başarılı olamazsınız.





 
 
 

Comments


  • Facebook

© 2022 Tüm Hakları Saklıdır. EMEK BOYA

bottom of page